Nieuws

Geen christelijke zending vanuit de synagoge

PERSBERICHT Amsterdam 20 juli 2023

De joodse gemeente Beit Ha’Chidush (BHC) en haar voorganger rabbijn Tamarah Benima zijn ontsteld door het besluit van de eigenaar van de Uilenburgersjoel om deze synagoge alle zondagochtenden in de komende anderhalf jaar te verhuren aan de Vineyard Church Amsterdam, een christelijke, evangelische zendingsgemeente met wortels in de Verenigde Staten.

De leden van de BHC hebben tijdens een speciale Algemene Vergadering op 13 juli 2023 uitgesproken de situatie ‘onverenigbaar’ te vinden met alles waar BHC en de joodse gemeenschap voor staan. Zij hebben hun vertrouwen in het Bestuur van BHC uitgesproken in het vinden van een oplossing. 

De sjoel staat in het hart van de voormalige Amsterdamse jodenbuurt. Beit Ha’Chidush houdt al twintig jaar sjabbatdiensten in de Uilenburgersjoel en viert daar ook de joodse feestdagen. Op 4 mei houdt BHC jaarlijks een speciale Herdenkingsdienst en leest de namen voor van alle 358 joodse inwoners van de Nieuwe Uilenburgerstraat die tijdens de Sjoa werden gedeporteerd en vermoord.

Het bestuur van Beit Ha’Chidush werd pas op donderdag 6 juli geïnformeerd over de komst van deze christelijke huurder door de verhuurder, het bestuur van de Stichting Uilenburgersjoel (S.U.S.). Vineyard hield op zondag 9 juli haar eerste dienst in de synagoge. Voor Beit Ha’Chidush is het onverteerbaar dat er in een synagoge wekelijks gepreekt wordt vanuit de zogeheten vervangingstheologie, die stelt dat christenen de plaats van Joden hebben ingenomen in het Verbond met God. De S.U.S. schendt hiermee haar belofte om het joodse karakter van de Uilenburgersjoel te bewaken.

BHC en haar rabbijn beseffen dat de Uilenburgersjoel het financieel zwaar heeft sinds de corona-jaren, maar dat vraagt om een andere oplossing dan verhuur aan Vineyard. Beit Ha’Chidush roept Vineyard en de S.U.S. op om de joodse gemeenschap, haar lotsgeschiedenis, en haar opvattingen en gevoelens over gepast gebruik van een synagoge te respecteren en voor Vineyard een andere plek te zoeken dan de Uilenburgersjoel.

Beit Ha’Chidush wil niets liever dan de Uilenburgersjoel te kunnen blijven gebruiken als synagoge. Het Bestuur van BHC en haar rabbijn roepen iedereen op Beit Ha’Chidush in dit streven bij te staan.

Bestuursvoorzitter Ayelet Givony: 00 31 6 558 30 631
Rabbijn Tamarah Benima: 00 31 6 187 48 291

Did you know…

Mokum Alef kipa!

Beit Ha’Chidush heeft een unieke kipa (yarmulke/kippah) laten ontwerpen, naar het logo van Amsterdam (Mokum), in de stijl van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Daarbij zijn de overbekende Andreaskruizen vervangen door de eerste letter van het alefbet, de Alef “א”. Eveneens het lettertype van het bovenschrift refereert aan de jaren ‘20 en voor Amsterdams in het Hebreeuws onder het logo is een bijpassend lettertype gekozen.

Je kan deze kipa kopen in de museumshop van het Joods Cultureel Kwartier (https://jck.nl/), en via het secretariaat van Beit Ha’Chidush voor 9,95 euro. Je kan hiervoor mailen met .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Leden krijgen uiteraard een aantrekkelijke korting.


Beit Ha’Chidush has had a unique kipa (yarmulke/kippah) designed, after the logo of Amsterdam (Mokum), in the style of the 1920s. The very well known crosses are replaced by the first letter of the alefbeth, the alef “א”. The font of Amsterdam above the logo also refers to the 1920’s, and for Amsterdam in Hebrew underneath the logo a matching font was chosen.

You can buy this kipa in the museum shop of the Jewish Cultural Quarter (https://jck.nl/), and through the secretariat of Beit Ha’Chidush for 9.95 euros. You can email .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Members will of course receive a discount.


Maror
Veel van onze activiteiten zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de financiële ondersteuning van de Stichting Maror. We zijn Maror dan ook ontzettend dankbaar!


Lidmaatschap/Membership
Word lid of vriend van Beit Ha Chidush, Amsterdams snelst groeiende, progressieve, egalitaire sjoel. Een mail naar .(JavaScript must be enabled to view this email address) volstaat om het balletje aan het rollen te krijgen!

Wil je een dienst bezoeken? Laat het ons dan even op tijd weten en stuur een mailtje naar .(JavaScript must be enabled to view this email address)


Become a member or friend of Beit Ha Chidush, Amsterdam’s fastest growing progressive, egalitarian shul. A simple e-mail to .(JavaScript must be enabled to view this email address) will get the ball rolling!

Do you want to visit a service? Please let us know in time and send an email to .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Hoge Feestdagen en meer


* vrijdag 15 september: Erev Rosj Hasjana
* zaterdag 16 september: Rosj Hasjana
* zondag 24 september: Kol Nidrei
* maandag 25 september: Jom Kippoer
* zaterdag 30 september: Soekot
* zondag 8 oktober: Sjachariet Simchat Tora
* vrijdag 14 oktober: Tish bij Judith en Harry
* vrijdag 3 november: Sjabbesfeest
(voor meer info zie ook onze Agenda)

De Chidushim
BHC brengt maandelijks een digitale nieuwsbrief uit: de Chidushim. De Chidushim is voor iedereen toegankelijk, gratis en voor niks. Als je hem elke maand in je mailbox wil ontvangen, stuur dan een mailtje naar .(JavaScript must be enabled to view this email address). De editie van september is hier te lezen.

Instagram
Beit Ha'Chidush is ook te vinden op Instagram!


Over / about Beit Ha'Chidush

Beit Ha’Chidush is een onafhankelijke, progressieve kehilla. Trouw aan onze Joodse traditie, op een vooruitstrevende manier.

Beit Ha'Chidush is an independent, progressive kehilla. True to our Jewish tradition, in a progressive way

Contact:
Intranet voor leden: Reshet - רֶשֶׁת
E-mail bestuur / board: info@beithachidush.nl
E-mail secretariaat / secretary: secretariaat@beithachidush.nl